Ściemniacz podświetlenia m.in. licznika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bryko
    Drive
    • 2007
    • 45

bodajze jakos niedawno czytalem o testach opon i wiem ze bardzo dobrze wpypada Hankook prime K-105 ,relatywnie niska cena a opona bardzo dobra(2 miejsce w tescie)
  • Rudi
    Ambiente
    • 2006
    • 195
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam.
    W związku z systematycznym mieszaniem przez Skodę w wyposażeniach naszło mnie parę pomysłów i wątpliwości.
    Np: czym się różni instalacja w samochodzie ze ściemnianiem podświetlenia kokpitu od instalacji bez tego "luksusu" ? Czy różnica jest tylko w tym że na włączniku nie ma tego pindolka czy różnisce są głębsze. Czy zamontowanie eksklusywniejszego włącznika :wink: awansuję mnie do grona ściemniających ?
    Dlaczego pytam. Mianowicie w innych samochodach ( np DU i Opel ) spotkałem się z różnymi rodzajami wyposażenia i instalacjami w mniejszym lub większym stopniu gotowymi do podpięcia kolejnych gadżetów. Czasami była to wtyczka gotowa do podpięcia urządzenia końcowego , czasem były to tylko zasilone bezpieczniki.
    JAk to jest w Skodzinkach? Zgłębiał ktoś tą mroczną materię ?

Pozdrówki z Bydzi
    Rudi
    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak mowisz o wlaczniku od swiatel z cyckiem, to jest to bardzo stary wylacznik chyba z SLX, po lifcie zostalo to zmienione i wyladowal on razem z pokretlem do regulacji zasiegu reflektorow lub osobno jesli sa xenony.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• BioBogon
        Elegance
        • 2005
        • 921

Stawiam, że skoro nie ma pokrętła to nie ma i kabli w wiązce i urządzonka do sterowania. Nie jestem tego pewien na 100%, ale miałem okazję grzebać w instalacji świateł i w wiązkach kabli jest tylko to co potrzeba. Mam wersję Classic bez przeciwmgielnych przednich i nie ma śladu po przewodach do nich itp. itd.
        Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Rudi
          Ambiente
          • 2006
          • 195
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez BioBogon
          Stawiam, że skoro nie ma pokrętła to nie ma i kabli w wiązce i urządzonka do sterowania. Nie jestem tego pewien na 100%, ale miałem okazję grzebać w instalacji świateł i w wiązkach kabli jest tylko to co potrzeba. Mam wersję Classic bez przeciwmgielnych przednich i nie ma śladu po przewodach do nich itp. itd.
          Czyli , opierając się na Twojej wypowiedzi, instalacja jest zrobiona dokładnie pod zamontowane wyposażenie. Cóż, pewne plany trzeba będzie zweryfikować.

Maicroft:
          Posłużyłem się przykładem włącznika sprzed liftu ale chodziło mi o ideę. Odmian, modyfikacje i różnic w wyposażeniu jest tak dużo że jeszcze ich nie ogarnąłem i czasami się zakręcę.

Dzięki i pozdrawiam
          W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Np w moim Elegance jak wykrece popielniczke, wisza jakies kable ladnie zawiniete, do czego to jest nie mam pojecia, moze przygotowane do jakiegos podswietlenia jak jest automatyczna skrzynia biegow - ja nie wiem.

Tak samo kolo bezpiecznikow sa kabelki powypuszczane i do niczego nie podlaczone, tak wiec nie wiem.

Ale juz np jakbym chcial dolozyc podgrzewanie foteli to chyba nie ma zadnych kabli przygotowanych, bo radio wyciagalem nie jeden raz i nic tam zbednego nie bylo, a szkoda :|
            Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Zamieszczone przez Maicroft
              wisza jakies kable ladnie zawiniete
              te kable to ja w LX też miałem

Zamieszczone przez Rudi
              czym się różni instalacja w samochodzie ze ściemnianiem
              podświetlenia kokpitu od instalacji bez tego "luksusu
              Chodz ci o ściemnianie i rozjaśnianie szafy( czytać deski rodzielczej) ja nie widziałem OI bez tego a widziałem LX z 97r. A sam miałem 98r i tez było.

No chyba że chodzi ci o opóźnienie wyłaczania się światła wewnetrznego na podsufidce to faktycznie tego w LX nie było.
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• M@rcin
                Classic
                • 2006
                • 39

to ja dodam pytanie z serii lamerskich. ten "dzyndzelek" do regulacji intensywnosci podswietlenia zegarow da sie tez wciskac. to jest jakis wlacznik??

Komentarz

• Highspeed
                  Rider
                  • 2006
                  • 298

M@rcin - Z tego co pamiętam z mojej AEE to nie jest włącznik. Jest tylko po to by go nie trącać za często ani przez przypadek.
                  Daneczek - moja O1 nie ma regulacji ;-) chcesz zobaczyć :lol: ?
                  nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Highspeed, to dziwne pierwsze OI miały a w takim razie coś potem przyoszczędzili na niektórych wersjach? To juz przesada.

Komentarz

• BioBogon
                      Elegance
                      • 2005
                      • 921

Wersje Classic nie miały regulacji natężenia podświetlenia - ja też tego nie mam
                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

BioBogon, to wychodzi nato że wczesniejsze LX odpowiedniki Classica miały a potem jak weszedł FL i Classic to dali sobie spokuj. Szczerze dziwne to ale prawdziwe.

Komentarz

• Tomecki
                          Drive
                          • 2006
                          • 54

U mnie w wersji classic z 2000 po lifcie jest przyciemnianie żarówek

Komentarz

kiedyś wymieniłem przełącznik świateł w Fabi na taki ze "ściemnianiem" i okazało sie że wszystko zadziałało
                            czyli kabelki były cały czas na swoim miejscu

Komentarz

• Tomecki
                              Drive
                              • 2006
                              • 54

Troche z innej bajki, ale o starej astrze z 91 roku miałem tak samo. Wystarczyło wyciągnąć stary wyłącznik świateł, wsadzić nowy z takim ficzerem i wszystko działało bez problemu.

Komentarz

• Arek
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 3143

przepraszam za odgrzebanie tak starego kotleta ale tylko to mi się udało odnaleźć a nie chce zakładać nowego tematu . Orientuje sie ktoś czy w octavia 1 2004r wersja drive po wymianie przełącznika na taki ze ściemnianiem zegarów będzie działało sciemnianie ?? pytam bo właśnie zmieniłem diody i jest mega widno a nie mam ściemniacza ... dodam ze kolega w fokusie wymienił przełącznik i okazało sie ze mu działa jak należy. ew.moze ktoś z okolic Grodziska Maz by dał podpiąć jeśli ma opcje ze ściemnianiem??
                                -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• michalrh
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 322
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Arek
                                  przepraszam za odgrzebanie tak starego kotleta ale tylko to mi się udało odnaleźć a nie chce zakładać nowego tematu . Orientuje sie ktoś czy w octavia 1 2004r wersja drive po wymianie przełącznika na taki ze ściemnianiem zegarów będzie działało sciemnianie ?? pytam bo właśnie zmieniłem diody i jest mega widno a nie mam ściemniacza ... dodam ze kolega w fokusie wymienił przełącznik i okazało sie ze mu działa jak należy. ew.moze ktoś z okolic Grodziska Maz by dał podpiąć jeśli ma opcje ze ściemnianiem??
                                  podpinam się pod post kolegi, jestem tym także bardzo zainteresowany, także każda informacja jest dla mnie bardzo cenna.
                                  był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
                                  jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04

komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.

Komentarz

• Pixon
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 541
                                    • Fabia (NJ3)

Arek, będę 4 sierpnia w Warszawie na mini tour de pologne, więc możesz się ze mną jakoś zdzwonić, to byś podjechał do mnie i byśmy przepięli na chwilę te włączniki. Dzięki temu można by bło dla potomnych zostawić taką informację.
                                    Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• Arek
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 3143

Pixon, masz pw myślę ze dam rade się z Tobą spotkać to sprawdzimy

Komentarz

• DocentDepczyk
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 8

I jak koledzy? Udało Wam się wtedy spotkać? :>

Komentarz

• Arek
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 3143

niestety nawaliłem le znalazłem cos takiego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78752 i pewnie niedługo się za to będę zabierał.

Komentarz

• michalrh
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 322
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Arek
                                            niestety nawaliłem le znalazłem cos takiego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78752 i pewnie niedługo się za to będę zabierał.
                                            kostkę do regulacji z przewodami i pinami będziesz potrzebował i nie trzeba nic lutowa, dzisiaj to przerabialiśmy w moim aucie z forumowiczem koleś

Komentarz

• Arek
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 3143

michalrh, ,masz jakiś nr tej kostki?? byłoby łatwiej niż się bawić w lutowanie a musze zrobić ten sciemniacz bo po wymianie diod walą po oczach strasznie :P

Komentarz

• michalrh
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 322
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Arek
                                                michalrh, ,masz jakiś nr tej kostki?? byłoby łatwiej niż się bawić w lutowanie a musze zrobić ten sciemniacz bo po wymianie diod walą po oczach strasznie :P
                                                1J0 972 9723

Komentarz

• koleś
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2832
                                                  • Fabia combi (6Y5)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez michalrh
                                                  Zamieszczone przez Arek
                                                  1J0 972 9723

Za dużo cyferek

Wtyczka sześciopinowa do włącznika ze ściemniaczem ma numer

191 972 723 lub

1J0 972 723

Potrzebna jest wtyczka i kawałek kabelka z pinami na obu końcach. jakby co to można taką kupić u mnie
                                                  Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                                  Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

Pracuję...